nieuws: LAB

Online nascholing: Scratch 3.0

De coronamaatregelen laten in onze nascholingsagenda hun sporen na: tot eind januari kunnen er jammer genoeg geen opleidingen doorgaan in het Fyxxilab. Maar Fyxxi zou Fyxxi niet zijn, mochten we ons daardoor laten ontmoedigen! Daarom organiseren we op 20 januari een online nascholing rond Scratch 3.0.

Scratch is een gratis programmeeromgeving waar zowel beginnende als gevorderde programmeurs leuke spelletjes, filmpjes, … kunnen mee maken. Tijdens deze basisopleiding leer je hoe je je leerlingen de programmeertaal Scratch kunt laten ontdekken. Na een introductie in een aantal begrippen en concepten van programmeren en een kennismaking met de Scratch interface, ga je zelf aan de slag om je eigen spel te programmeren. Met de kennis en vaardigheden die je in deze opleiding opdoet, kan je vervolgens zelf aan de slag om Scratch in je eigen klas aan te brengen.

Tijdens deze basisopleiding leer je hoe je je leerlingen de programmeertaal Scratch kunt laten ontdekken. We overlopen eerst een aantal begrippen en concepten van programmeren, bekijken de interface en de programmeeromgeving en maken kennis met de programmeerblokken. Daarna ga je zelf aan de slag met oefenkaarten. Je onderzoekt ook enkele methodieken om de leerlingen verder uit te dagen om tot een concreet eindresultaat te komen en nuttige links voor leerkrachten.
Scratch biedt zeer veel mogelijkheden, en één workshop biedt dan ook onvoldoende tijd om van jou een Scratch-expert te maken. Je mag wel verwachten dat je de basis van Scratch onder de knie hebt, waarmee je voor leerlingen een workshop Scratch van ongeveer 2 à 3 sessies van elk 2u kunt geven, waarin volgende doelstellingen voorop staan:

  • Leerlingen begrijpen de basis van logisch denken (als… dan) en oefenen dit in.
  • Leerlingen zijn vertrouwd met de interface van Scratch.
  • Leerlingen kunnen eenvoudige stukjes code programmeren.
  • Leerlingen kunnen een stuk eenvoudige code lezen (in een groter geheel).
  • Leerlingen durven zelfstandig programma en mogelijkheden ontdekken.
  • Leerlingen weten waar ze meer informatie en voorbeelden kunnen vinden over Scratch

“Programmeren met Scratch 3.0” vindt plaats op 20 januari van 9u tot 12u, overal in Vlaanderen (en daarbuiten) waar een internetverbinding beschikbaar is, voor leerkrachten van het derde leerjaar tot en met het tweede middelbaar. Deze nascholing wordt niet opgenomen en kan je niet herbekijken.

Kostprijs: €40 voor leerkrachten, €50 voor niet-leerkrachten
Inschrijven: via dit formulier

Volg je liever een nascholing in het Fyxxilab over Scratch 3.0? Dat kan! De volgende staat gepland op 6 mei 2021. Inschrijven kan via Inschrijvingen via dit formulier .

TIP: Ben je nog op zoek naar een online alternatief voor je pedagogische studiedag, maar valt die net niet op 20 januari? Of ben je al Scratch-expert en gaat je interesse uit naar een andere tool? Fyxxi heeft een breed aanbod aan online workshops over onder meer micro:bit, Tinkercad, werken met tablets, … .

Contacteer ons via info@fyxxi.be, en we werken samen met jou een oplossing op maat uit voor je hele team!