Projecten

do.IT.school

Iedereen digitaal


De wereld om ons heen is volop aan het digitaliseren. Digitale en technologische evoluties volgen elkaar razendsnel op. Onze samenleving evolueert naar een netwerk- en informatiesamenleving. Vlaanderen wil daarom volop inzetten op de transitieprioriteit digitalisering. Ook het onderwijs moet mee op de digitale snelweg, leerlingen en scholen mogen deze evolutie niet missen. In mei lanceerde VLAIO in dat kader een nieuwe oproep “Digitale School”. Via deze oproep kregen drie projecten steun. Een van die projecten is do.IT.school, een samenwerking tussen eduCentrum vzw en Digitale Wolven.

Begeleidingstrajecten


Om bijkomende ondersteuning te voorzien voor de scholen steunt VLAIO drie samenwerkingsverbanden. Deze samenwerkingsverbanden zullen de scholen begeleiden in hun digitale transformatie met focus op het realiseren van digitale competenties bij hun leerlingen.

Elk begeleidingstraject ondersteunt scholen en leerkrachten om te vertrekken vanuit een gedragen visie van de digitale school. Het ondersteunt de betrokken scholen en leerkrachten vervolgens in de operationalisering van die visie. Bovendien voorziet het gesteunde project een verdere uitrol van het ontwikkeld begeleidingstraject na de subsidieperiode.

do.IT.school


do.IT.school bestaat uit een consortium van eduCentrum vzw, Digitale Wolven vzw, en een partnerschap met ondernemingen en scholen. Samen nemen ze secundaire scholen mee in een e-inclusief, innovatief, digitaal cocreatieproces. Het project focust op een combinatie van innovatieve tools en toepassingen, en maakt gebruik van analoge en digitale leermethodes om vorm te geven aan het onderwijs van de 21ste eeuw. Dit wordt versterkt door het gebruik van digitale technologie en EdTech. Het project heeft aandacht voor datageletterdheid, mediawijsheid en inclusiviteit. Het consortium wil in totaal minstens 40 trajecten begeleiden waarbij minimaal 20 leerkrachten per school bereikt worden. Nadien wordt het begeleidingstraject betalend, maar weliswaar betaalbaar, en zet de partner in op het traject bij partners uit te rollen.

Tijdens het schooljaar 2024 – 2025 gaan we intensief aan de slag met volgende scholen:

- Keerpuntscholen Brussel, Gent, Geraardsberge, Hasselt, Oudenaarde & overkoepelend
- Sint-Bernardusinstituut te Knokke
- De Pinker te Poperinge
- Merit te Antwerpen
- Damiaaninstituut te Aarschot
- KOGEKA scholengroep te Geel
- Visitatie te Mariakerke
- Don Bosco Sint-Denijs-Westrem
- Sint-Jans-Berchmancollege te Brussel
- Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge

In samenwerking met


Met steun van