Lab

Nascholingen kleuteronderwijs

Aanbod voor leerkrachten kleuteronderwijs

Een overzicht van onze kalender

Computationeel denken zonder scherm in de kleuterklas
10/10/2023 van 9u tot 12u

LEGO-education en STEAM in de kleuterklas
10/11/2023 van 9u – 16u

Tablets in de kleuterklas
28/11/2023 van 9u – 12u

STEAM en maakonderwijs: aan de slag in de makerspace
21/03/2024 van 9u tot 16u

Inschrijven via dit formulier.

Meer info per opleiding is te vinden verder op deze pagina.

Ons inhoudelijk aanbod

Voor het kleuteronderwijs bieden wij dit schooljaar onder meer opleidingen aan rond:
  • Programmeren zonder scherm (Qobo, Bee-Bot, Cubetto, Matatalab, …)
  • Tablets met of zonder extra hardware voor iOS en Android (Daisy the Dinosaur, Scratch Jr, Blue-Bot, …)
  • STEAM- en maakonderwijs
  • LEGO Education (STEAM-park, Coding Express, Early Simple Machines, …)

Vond je een tool via onze toolspagina en vind je die in deze lijst niet terug maar wil je er graag meer over weten? Stuur een mailtje naar info@fyxxi.be en we bekijken hoe en waar we de opleidingen op maat kunnen voorzien.

Staat de nascholing die je zocht er niet tussen, of is de datum dit schooljaar reeds voorbij? Stuur dan ook een mailtje naar info@fyxxi.be en we zoeken samen met jou naar een oplossing!PROGRAMMEREN ZONDER SCHERM

Leren programmeren zonder computer of tablet? Het kan! We laten je kennismaken met een brede waaier aan mogelijkheden om in het kleuteronderwijs mee aan de slag te gaan. Na een korte introductie over het nut van programmeren probeer je zelf een aantal concrete hardware-oplossingen uit: Bee-Bot, Primo Cubetto, Qobo, Code-a-pillar, … Je leert hoe deze tools werken, wat je er mee kan doen, en vooral: hoe je ze kan inzetten in je eigen klas.

Kostprijs: €75 voor leerkrachten, €90 voor niet-leerkrachten


STEAM EN LEGO EDUCATION (DAGOPLEIDING)

Met de nieuwe DUPLO-tools van LEGO Education bouw je letterlijk aan de STEAM-vaardigheden van je leerlingen. Tijdens deze opleiding krijg je een overzicht van de verschillende mogelijkheden die LEGO Education biedt om met kleuters aan de slag te gaan.

LEGO Education STEAM Park

Dit gloednieuwe LEGO pretpark is een topper. Bij elk bezoek aan het STEAM Park gebruiken kinderen hun aangeboren instinct om te verkennen, experimenteren, observeren en spelen terwijl ze attracties, spelletjes en scènes bedenken en bouwen.
Alle onderdelen van het STEAM park zijn uitgewerkt met praktische oefeningen om leerkrachten te ondersteunen en de interesse van kinderen te wekken terwijl ze samen de spannende STEAM-wereld ontdekken.

LEGO Education Early Simple Machines Set

De Early Simple Machines set bestaat uit een doos DUPLO-blokken en 8 fiches met bouwinstructies. De set bevat onder andere tandwielen, hefbomen, katrollen, wielen & assen, … Uiteraard dienen de fiches slechts ter inspiratie en zijn de mogelijkheden eindeloos, maar dat laten we je zelf ontdekken.

LEGO Education Creative LEGO Duplo

Laat je creativiteit de vrije loop met deze fantasierijke LEGO DUPLO bouwset! De set brengt niet enkel inspiratie voor grote ideeën in jonge geesten, maar ze draagt ook bij aan de ontwikkeling van de fijne motoriek wanneer ze bouwen, afbreken en opnieuw opbouwen.
Ook hier bieden de bouwkaarten steun en inspiratie voor eindeloos bouwplezier!

LEGO Education Verhalen set

Deze set is ontwikkeld om de principes van het vertellen van verhalen aan te leren aan jonge kinderen, en om de taalontwikkeling te stimuleren. Kinderen bouwen hun eigen DUPLO-wereld en bedenken allerlei scenario’s die er zich in afspelen. Ze vertellen verhalen aan elkaar, koppelen hun werelden en kruipen in de rol van de personages.

LEGO Education Coding Express

De LEGO Education Coding Express is een nieuwe DUPLO treinset waarmee peuters en kleuters al op jonge leeftijd spelenderwijs kennis kunnen maken met programmeren en coderen. Dit gebeurt met behulp van 5 gekleurde actiestenen die ze op de rails kunnen plaatsen. Onderaan de trein bevindt zich een sensor die de actiestenen scant en herkent. Zo kunnen de kinderen de trein programmeren om te tanken, de lichten aan te doen, te stoppen, …

Kostprijs: €150 voor leerkrachten, €180 voor niet-leerkrachten


TABLETS IN DE KLEUTERKLAS

Dit is dé opleiding voor wie op zoek is naar het meest brede, tastbare en uitgebreide aanbod om nuttig en inhoudelijk met de tablet aan de slag te gaan in de kleuterklas rond STEAM, programmeren en robotica. De opleiding bestaat uit twee delen: enerzijds komen apps aan bod waarmee je onmiddellijk aan de slag kan (Daisy the Dinosaur, Scratch Junior, …), en anderzijds laten we je ook kennismaken met apps die bijkomende hardware aansturen (Playdoh, Blue-Bot, …). Je krijgt de kans om alle mogelijkheden uit te proberen en uit de praktijk te leren welke apps bij jouw leerlingen passen.

Kostprijs: €75 voor leerkrachten, €90 voor niet-leerkrachten


STEAM INTRODUCTIE IN DE MAKERSPACE (DAGOPLEIDING)

Kleuters zijn geboren makers. We geven je tijdens deze opleiding daarom een introductie in STEAM- en maakonderwijs voor kleuters: zelf dingen bouwen met allerhande huis-, tuin- & keukenmaterialen, met een vleugje techniek. Kom te weten hoe je je kleuters kan verbazen met aluminiumfolie, een ventilator, … te veel opties om uit te schrijven! Een zeer boeiende opleiding vol inspiratie en kant-en-klare uitdagingen die je meeneemt naar je school.

Kostprijs: €150 voor leerkrachten, €180 voor niet-leerkrachten