nieuws: LAB

Themanamiddagen schooljaar 2021 - 2022

Ook dit schooljaar openen we onze makerspace voor een hoop themanamiddagen op woensdag! Jij zorgt voor de inspiratie, wij voor het materiaal, en samen gaan we aan de slag om de meest fantastische maaksels te bouwen. Tot binnenkort?

OPGELET! In het kader van de corona-crisis, hanteren wij volgende regels:
 • Kinderen worden afgezet en opgehaald bij de ingang; ouders komen zelf niet binnen in het lab.
 • Voor de betaling wordt het inschrijvingsgeld in een envelop aan de workshopbegeleider afgegeven.
 • Na het binnenkomen gaan de kinderen onmiddellijk de handen wassen.

Data en thema’s

22 september: LEGO lab (7+)
6 oktober: Robot lab (8+)
13 oktober: Code lab (8+)
20 oktober: Game lab (9+)
10 november: LEGO lab (7+)
17 november: 3D lab (10+)
1 december: Bouw lab (8+)
15 december: Robot lab (8+)(verplaatst)
12 januari: Micro:bit 1.0 lab (10+) (verplaatst)
26 januari: LEGO lab (7+) (verplaatst)
9 februari: LEGO en Valentijn-maak lab (7+)
16 februari: Minecraft lab (10+)
9 maart: Pi lab (10+)
23 maart: Micro:bit 1.0 lab (10+)
20 april: LEGO lab (7+)
4 mei: Mama-maak lab (7+)
18 mei: Game lab (9+)
1 juni: Papa-maak lab (7+)
15 juni: Robot lab (8+)

Praktisch

Uur: 14u00 – 16u30 (Welkom vanaf 13u45)
Locatie: Fyxxilab – Krijgslaan 38 – 9000 Gent
Kostprijs: € 15 euro (of €20) cash aan de inkom
Inschrijven via dit formulier.

Onderwerpen

LEGO lab (7+)

Iedereen kent LEGO, het zijn nu eenmaal ook de meest gebruikte bouwblokken ter wereld. Ontdek tijdens dit lab hoe je LEGO kan animeren, programmeren en laten bewegen. We zorgen voor bergen bouwblokken, jij kiest: programmeer je LEGO en laat hem bewegen (denk aan een krokodil, een auto, een aap, een tekenmachine,…die je programmeert) of animeer je blokken digitaal (maak een stripverhaal of een stop-motionfilmpje).

Thema’s: maken, programmeren, stop-motion, storytelling, …

 • 22 september 2021
 • 10 november 2021
 • 26 januari 2022
 • 20 april 2022

Robot lab (8+)

Niets is hipper dan robots! Tijdens deze workshop leer je er een aantal kennen. Denk aan LEGO Mindstorms, de mBot, de INO-bot, … Programmeer ze om op tijd door het doolhof te racen, laat ze sumoworstelen of zorg ervoor dat ze net niet bij elkaar komen. Kan jij alle challenges oplossen?

Thema’s: maken, programmeren, robotica, probleemoplossend denken, …

 • 6 oktober 2021
 • 15 december 2021
 • 15 juni 2021

Code lab (8+)

Het is Europese Code Week! Maar wat is nu een code? Samen gaan wij op zoek naar manieren om codes te maken met verschillende codeertalen zoals Blockly en Python. Wij nemen je mee doorheen supercoole apps en gratis software waarmee je thuis ook aan de slag kan. Maak je eigen stappenteller, een spel, … zoveel opties! Wedden dat je ook thuis verder wil doen?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, …

 • 13 oktober 2021

Game lab (9+)

Het is nog steeds Europese Code Week! Nu we basis coderen achter de rug hebben, gaan we een spel coderen. Altijd al zin gehad om zelf een spel te ontwikkelen? Kijk je op naar al die leuke games die je kan spelen op de computer of tablet? Wij nemen je mee op ontdekkingstocht en tonen je gratis apps en software waarmee je thuis ook aan de slag kan. Ontwerp een virtuele wereld, animeer je karakters en maak alles zo makkelijk of moeilijk als je wil voor de vrienden die je spel straks gaan spelen. Wedden dat je ook thuis verder wil doen?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, gaming, …

 • 20 oktober 2021
 • 18 mei 2021

3D lab (10+)

Bedenk en ontwerp je 3D-print. Een boeklegger, een magnetische button, het logo van je favoriete superheld. Ontdek hoe zo’n 3D-printer exact werkt en wat je er allemaal mee kan maken.

Thema’s: maken, 3D-printen, digitaal ontwerpen, …

 • 17 november 2021

Bouw lab (8+)

Zie, ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan! Hij brengt ons Sint Nikolaas, ik zie hem al staan! Nog 5 volle dagen en de Sint is er! Maar oh wee… heeft een probleempje met zijn stoomboot. HDe boot is verouderd en vaart niet meer zo goed. Kom je ons helpen bij het bouwen van een nieuwe boot? Met een wedstrijdje. We moeten toch kijken met welke boot de Sint de pakjes het allersnelst kan rondbrengen en dus een extra pakje verdient?

Thema’s: maken, techniek, design thinking, …

 • 1 december 2021

Micro:bit 1.0 (10+)

Altijd al zin gehad om te leren programmeren? Wij nemen je mee doorheen supercoole apps en gratis software waarmee je thuis ook aan de slag kan. Maak je eigen stappenteller, een spel, … zoveel opties! Wedden dat je ook thuis verder wil doen?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, …

 • 12 januari 2022
 • 23 maart 2022

Valentijn-maak lab (7+)

Wil je jouw vriendin of vriend verrassen op Valentijn? Neem zijn/haar hart helemaal in met een eigen gemaakt cadeautje! Een oplichtend hart, een tekenrobot die onleesbare liefdesgedichten schrijft of of een hartjesslinger die je geliefde elke dag omarmt bij het thuiskomen. Of kom samen voor elkaar bouwen? Zo kan je ineens tips geven over wat je leuk, maar ook wat je minder leuk vindt. Win-win!

Thema’s: maken, design thinking, techniek, …

Opgelet! Deze workshop kost 20 euro (15 euro + 5 euro voor het materiaal wat je meeneemt naar huis.)

 • 9 februari 2022

Minecraft (10+)

Minecraft: de digitale blokkendoos waarmee je bijna alles kan bouwen. Tijdens dit lab laten we je nadenken over je hoe Gent nog meer je favoriete stad kan worden. Bouw je droomhuizen en breng ze tot leven met redstone. Maak jij van Gent een droomstad voor elke Gentenaar?

Thema’s: maken, programmeren, Minecraft, digitaal ontwerpen, …

 • 16 februari 2022
Pi lab (10+) Het is binnenkort Pi-dag! Neen, neen, geen taart-dag maar de Griekse Pi, een wiskundig wonder! Zo’n Raspberry pi, wat is dat nu eigenlijk? Een krachtige minicomputer die niet veel geld kost en waarop je bijna alles kan? Perfect voor thuis! Kom en ontdek wat zo’n Raspberry pi zoal kan. Wij tonen je hoe je van je raspberry pi een heuse arcade maakt met 1000-den spelletjes! Beter nog: de code neem je mee naar huis. Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, raspberry pi, gaming, …
 • 9 maart 2022

Mama-maak lab (7+)
Mama verrassen op Moederdag met een zelfgemaakt pakje? Zeker weten dat ze helemaal smelt! We bedenken een leuke verrassing en gaan aan het maken. Je bouwt je prototype helemaal zelf. Ledjes, motortjes, batterijen, … we leggen het allemaal voor je klaar. Wat maak jij voor mama?

Thema’s: maken, techniek, design thinking, …
Opgelet! Deze workshop kost 20 euro (15 euro + 5 euro voor het materiaal wat je meeneemt naar huis.)

 • 4 mei 2022

Papa-maak lab (7+)
Een technologisch pakje maken voor Vaderdag? Daar kunnen papa’s alleen maar blij van worden. Ijzerdraadjes, led’s, allerhande knutselgerief, soldeerbouten en lijmpistolen, motortjes, … enfin: een heleboel maakspullen waarmee jij voor papa het coolste cadeau kan bouwen. Of een aaibaar monster. Wie weet?

Thema’s: maken, techniek, design thinking, …
Opgelet! Deze workshop kost 20 euro (15 euro + 5 euro voor het materiaal wat je meeneemt naar huis.)

 • 1 juni 2022