Lab

Alle Lab-pagina's

Alle Lab-nieuwsberichten

Posted
Comments None

Fyxxi organiseert in de Paasvakantie creatieve jeugdkampen voor enthousiaste makers.

Drie STEAM-kampen

Robotkamp “Robots aan de macht”

Bij Fyxxi staan honderden robots te wachten op enthousiaste programmeurs om hen te laten rijden en dansen. Maar welke robot is nu de snelste? De grootste? De mooiste? En welke robot wil jij maken? Op dit kamp leer je niet alleen werken met verschillende robots, je maakt ook een eigen kleine tekenrobot die je meeneemt naar huis!

Robotkamp “Robots aan de macht”: 6 t.e.m. 9 april 2021

Rube Goldbergkamp “Laat de bal maar rollen”

“Je moet het niet moeilijker maken dan nodig”, wordt weleens gezegd, maar op dit kamp doen we het omgekeerde: we maken alles veel, VEEL moeilijker dan nodig. We maken dan ook niet zomaar een kettingreactie, maar wel een heuse Rube Goldberg machine. YouTuber Joseph Herscher is er specialist in, maar ook bij Fyxxi kunnen we er wat van, zoals dit filmpje bewijst!

Rube Goldbergkamp “Laat de bal maar rollen”: 6 t.e.m. 9 april 2021

Legokamp “Legohelden”

Met de kleine plastic bouwstenen van LEGO kan je alle kanten uit. Maak je een stripverhaal met LEGO of liever een stop-motion filmpje? Bouw en programmeer je een LEGO-robot of liever een zelf ontworpen reuzenrad? Wij zorgen voor de blokken, de keuze is aan jou!

Legokamp “Legohelden”: 12 t.e.m. 16 april 2021 (volzet, bij voldoende inschrijvingen plannen we een tweede kamp)

EXTRA data: 29 maart t.e.m. 2 april 2021

Praktisch


De kampen gaan door in het Fyxxilab. We starten om 9u00, je bent welkom vanaf 8u45. We bieden de deelnemers elke dag een drankje en een gezonde snack; lunch wordt door de deelnemers zelf voorzien. De activiteit eindigt telkens om 16u30. Opgelet! Er wordt nadien geen opvang meer voorzien.

Indien er onvoldoende inschrijvingen zijn om het kamp te laten doorgaan, brengen we je hiervan tijdig op de hoogte.

Overzicht


Legokamp “Legohelden”: 29 maart t.e.m. 2 april 2021

Robotkamp “Robots aan de macht”: 6 t.e.m. 9 april 2021

Rube Goldbergkamp “Laat de bal maar rollen”: 6 t.e.m. 9 april 2021

Legokamp “Legohelden”: 12 t.e.m. 16 april 2021 (bij voldoende inschrijvingen lanceren we een tweede kamp)Wanneer? Telkens van 9u00 tot 16u30 (welkom vanaf 8u45; er wordt na afloop geen opvang voorzien!)
Waar? Fyxxilab, Krijgslaan 38, 9000 Gent
Voor wie? Grote en kleine enthousiastelingen van 7 tot en met 11 jaar
Kostprijs? €125 (€100 begeleiding + €25 materiaalkost), te betalen cash aan de ingang op de eerste dag (Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: €25)
Lunch? Lunch wordt door de deelnemers zelf voorzien.

Coronamaatregelen


In het kader van de corona-crisis, hanteren wij volgende regels:
 • Kinderen worden afgezet en opgehaald bij de ingang; ouders komen zelf niet binnen.
 • Voor de betaling wordt het inschrijvingsgeld op maandag in een envelop aan de workshopbegeleider afgegeven.
 • Na het binnenkomen gaan de kinderen onmiddellijk de handen wassen.

Meer info en inschrijven


Inschrijven is verplicht en doe je via dit formulier .

Heb je nog vragen? Aarzel niet en contacteer ons via info@fyxxi.be !

Author

Posted
Comments None

Wat is beter dan één Fyxxi kerstkamp? Twee Fyxxi kerstkampen natuurlijk!

Robotkamp 21-23/12/2020

Op de themanamiddagen na was het in 2020 wel heel stil geweest in het Fyxxilab, maar de twintig deelnemers aan het robotkamp tijdens de eerste vakantieweek brachten daar met veel plezier verandering in. Vol overgave stortten ze zich in de robotwereld. Een eigen LEGO-robot bouwen en programmeren? Check! Een BlueBot programmeren om veilig langsheen creepers en zombies te passeren? Check! Een elektrische schakeling voor een zelfgemaakte tekenrobot? Dubbel check! En dat was nog maar dag één…

Ook de volgende dagen ging de kennismaking met verschillende robots verder: onder meer de Ozobot en Matatalab passeerden de revue. Vooral die laatste zette de deelnemers soms voor een raadsel (hij moet zes stappen zetten maar ik heb maar vier “vooruit” blokjes, wat nu?!), maar toen ze ook die opdrachten tot een goed einde brachten (tip: een herhaallus!), werd duidelijk dat ze klaar waren voor de volgende uitdaging… en wat voor één.

In de etalage maakten we immers een heus winterlandschap – met zelfgebouwde én zelfgeprogrammeerbare robots, of wat dacht je dan? Een rijdende kerstmuts met grijparm om de cadeautjes uit te delen, een sneeuwman die met zijn bezem zwaait, een kerstman op een Mindstorm-slee getrokken door Blue-Bot-rendieren, … je kon het zo gek niet bedenken of het was erbij. De deelnemers waren terecht apetrots, en hun creaties werden dan ook erg gesmaakt door de ouders, én door alle voorbijgangers in de weken nadien!Gamekamp 28-30/12/2020


Met 10 enthousiastelingen begon in de laatste week van het jaar het gamekamp. Op de eerste dag maakten de deelnemers kennis met de blockly programmeertaal aan de hand van code.org, en speelden ze Scottie Go!, een creatief en educatief codeerspel waarbij ze het ruimtewezen Scottie hielpen om zijn ruimteschip te herstellen nadat het gecrasht was op de aarde. Tijdens de middagpauze was het even tijd voor ontspanning met het gezelschapsspel ‘Spot de robot’. Hoewel – “ontspanning”? De zenuwen stonden strak gespannen, want wie als eerste 10 punten haalde, mocht door naar de finale… Na de middagpauze gingen de deelnemers aan de slag met de micro:bit. Op het einde van de dag slaagden ze er zelfs in om games op onze micro:bit te spelen: blad-steen-schaar, bingo, pak de stip, tik-tak-boem, …

Dag 2 van het gamekamp startte met de verschillende spelen van Osmo: monstertje Awbie aardbeitjes laten zoeken, wedstrijdjes woorden raden, cijferballonnen prikken, … Daarna kwam dan eindelijk een kennismaking met Scratch, de programmeerapp waarin ze hun games gingen maken. Maar eerst was het tijd voor de finale van ‘Spot de robot’. Dat het spannend werd, bewezen de finalisten, want drie van hen raakten zowaar aan 9 punten, één beslissende worp later kenden we de winnaar: Hugo, de kampioen in het spotten van de robot.

Dag 3 stond in het teken van het afwerken van onze eigen games. In de namiddag speelden de deelnemers elkaars games. Topscores werden verbroken, en één spel bleek zo verslavend dat sommigen van geen wijken wilden weten. Tot slot werd de Makey Makey bovengehaald om Super Mario te spelen. Ook hier raakten sommigen maar moeilijk weg van het spelletje. En zo werd de laatste week van het jaar al gamend afgesloten in het lab.Ook zin gekregen in een Fyxxi-kamp? Dit voorjaar organiseren we er maar liefst drie! Alle info en inschrijvingen hier op onze website IN TE VULLEN of via info@fyxxi.be .

Author

Posted
Comments None

Ook dit voorjaar openen we onze makerspace voor een hoop themanamiddagen op woensdag! Jij zorgt voor de inspiratie, wij voor het materiaal, en samen gaan we aan de slag om de meest fantastische maaksels te bouwen. Tot binnenkort?

OPGELET! In het kader van de corona-crisis, hanteren wij volgende regels:
 • Kinderen worden afgezet en opgehaald bij de ingang; ouders komen zelf niet binnen in het lab.
 • Voor de betaling wordt het inschrijvingsgeld in een envelop aan de workshopbegeleider afgegeven.
 • Na het binnenkomen gaan de kinderen onmiddellijk de handen wassen.
 • In lijn met de geldende richtlijnen hanteren wij momenteel een maximumleeftijd van 11 jaar.

Data en thema’s

13 januari: Monster lab (9+)
27 januari: LEGO lab (7+)
3 februari: Micro:bit lab (ONLINE) (11+)
10 februari: CODE lab (8+)
24 februari: Minecraft lab (10+)
10 maart: Robot lab (9+)
17 maart: Digitale Verhaal (ONLINE) (10+)
31 maart: Paas lab (7+)
21 april: Game lab (9+)
28 april: Maak jouw eigen GIFjes (ONLINE) (11+)
5 mei: Mama-maak lab (7+)
19 mei: LEGO lab (7+)
26 mei: GAME lab (ONLINE) (11+)
9 juni: Papa-maak lab (7+)
23 juni: Bouw lab (8+)

Praktisch

Uur: 14u00 – 16u30 (Welkom vanaf 13u45)
Locatie: Fyxxilab – Krijgslaan 38 – 9000 Gent
Kostprijs: € 15 euro cash aan de inkom
Inschrijven via dit formulier.

Onderwerpen

13 januari: Monster lab (9+)
Steek de handen uit de mouwen en bouw je monster! Programmeer je monster en laat het reageren op zijn omgeving. Laat het licht geven, happen of … Wat maakt jouw monster uniek?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, design thinking, …

Voor kinderen vanaf 9 jaar.

27 januari: LEGO lab (7+)
Iedereen kent LEGO, het zijn nu eenmaal ook de meest gebruikte bouwblokken ter wereld. Ontdek tijdens dit lab hoe je LEGO kan animeren, programmeren en laten bewegen. We zorgen voor bergen bouwblokken, jij kiest: programmeer je LEGO en laat hem bewegen (denk aan een krokodil, een auto, … die je programmeert) of animeer je blokken digitaal (maak een stripverhaal of een stop-motionfilmpje).

Thema’s: maken, programmeren, stop-motion, storytelling, …

Voor kinderen vanaf 7 jaar.

3 februari: Micro:bit lab (ONLINE) (11+)
In februari 2016 werd de allereerste micro:bit geleverd aan de eerste school. Daarom gaan we gaan aan de slag met kleine micro:bitjes! Altijd al zin gehad om te leren programmeren? Wij nemen je mee doorheen supercoole apps en gratis software waarmee je thuis in jouw pyjama’s aan de slag kan. Maak je eigen stappenteller, een spel, … zoveel opties! Deze workshop gaat online door! Enige wat je hiervoor nodig hebt: een computer, internetverbinding, een microfoon en een camera.

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, …

Voor kinderen vanaf 11 jaar.

10 februari: CODE lab (8+)
Altijd al zin gehad om te leren programmeren? Wij nemen je mee doorheen supercoole apps en gratis software waarmee je thuis ook aan de slag kan. Maak je eigen stappenteller, een spel, … zoveel opties! Wedden dat je ook thuis verder wil doen?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, …

Voor kinderen vanaf 8 jaar.

24 februari: Minecraft lab (10+)
Minecraft: de digitale blokkendoos waarmee je bijna alles kan bouwen. Tijdens dit lab laten we je nadenken over je hoe Gent nog meer je favoriete stad kan worden. Bouw je droomhuizen en breng ze tot leven met redstone. Maak jij van Gent een droomstad voor elke Gentenaar?

Thema’s: maken, programmeren, Minecraft, digitaal ontwerpen, …

Voor kinderen vanaf 10 jaar.

10 maart: Robot lab (9+)
Niets is hipper dan robots! Tijdens deze workshop leer je er een aantal kennen. Denk aan LEGO Mindstorms, de mBot, de INO-bot, … Programmeer ze om op tijd door het doolhof te racen, laat ze sumoworstelen of zorg ervoor dat ze net niet bij elkaar komen. Kan jij alle challenges oplossen?

Thema’s: maken, programmeren, robotica, probleemoplossend denken, …

Voor kinderen vanaf 9 jaar.

17 maart: Digitale Verhaal (ONLINE) (10+)
Voor de ‘Werelverteldag’ (World Storytelling Day) gaan wij ook aan de slag om jouw verhaal in de wereld te schieten. Samen verzinnen wij een verhaal en toveren we dit om in een digitaal stripverhaal dat je kan delen met de wereld. Word een geheime auteur en laat ons dromen over jouw verhalen. Deze workshop gaat online door! Enige wat je hiervoor nodig hebt: een computer, internetverbinding, een microfoon en een camera.

Thema’s: Storytelling, verhaal, creatief, strips, digitaal

Voor kinderen vanaf 10 jaar.

31 maart: Paas lab (7+)
Maak jouw eigen paasdecoratie! Knutsel mee met ons en ga op zoek naar nieuwe manieren om jouw paaseitjes te versieren.

Thema’s: maken, creatief, design thinking, techniek, …

Voor kinderen vanaf 7 jaar.

21 april: GAME lab (9+)
Altijd al zin gehad om zelf een spel te ontwikkelen? Kijk je op naar al die leuke games die je kan spelen op de computer of tablet? Wij nemen je mee op ontdekkingstocht en tonen je gratis apps en software waarmee je thuis ook aan de slag kan. Ontwerp een virtuele wereld, animeer je karakters en maak alles zo makkelijk of moeilijk als je wil voor de vrienden die je spel straks gaan spelen. Wedden dat je ook thuis verder wil doen?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, gaming, …

Voor kinderen vanaf 9 jaar.

28 april: Maak jouw eigen GIFjes (ONLINE) (11+)
Hoe zot zou het zijn om een eigen personage te creëren en te animeren? In dit lab leer je hoe je jouw eigen emoji’s of personages kan maken. Je kan jouw GIFjes ook met een sms sturen naar jouw vrienden. Ben je er klaar voor? Deze workshop gaat online door! Enige wat je hiervoor nodig hebt: een computer, internetverbinding, een microfoon en een camera.

Thema’s: design, creatief, digitaal, personages

Voor kinderen vanaf 11 jaar.

5 mei: Mama-maak lab (7+)
Wil je jouw mama verassen op Moederdag? Bedank, bouw en maak een gepersonaliseerd cadeau voor jouw mama.

Thema’s: maken, techniek, design thinking, …

Voor kinderen vanaf 7 jaar.

19 mei: LEGO lab (7+)
Iedereen kent LEGO, het zijn nu eenmaal ook de meest gebruikte bouwblokken ter wereld. Ontdek tijdens dit lab hoe je LEGO kan animeren, programmeren en laten bewegen. We zorgen voor bergen bouwblokken, jij kiest: programmeer je LEGO en laat hem bewegen (denk aan een krokodil, een auto, … die je programmeert) of animeer je blokken digitaal (maak een stripverhaal of een stop-motionfilmpje).

Thema’s: maken, programmeren, stop-motion, storytelling, …

Voor kinderen vanaf 7 jaar.

26 mei: GAME lab (ONLINE) (11+)
Altijd al zin gehad om zelf een spel te ontwikkelen? Kijk je op naar al die leuke games die je kan spelen op de computer of tablet? Ontwerp een virtuele wereld, animeer je karakters en maak alles zo makkelijk of moeilijk als je wil voor de vrienden die je spel straks gaan spelen. Wedden dat de tijd zal vliegen? Deze workshop gaat online door! Enige wat je hiervoor nodig hebt: een computer, internetverbinding, een microfoon en een camera.

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, gaming, …

Voor kinderen vanaf 11 jaar.

9 juni: Papa-maak lab (7+)
Wil je jouw papa verrassen op Vaderdag? Bedank, bouw en maak een gepersonaliseerd cadeau voor jouw papa.

Thema’s: maken, techniek, design thinking, …

Voor kinderen vanaf 7 jaar.

23 juni: Bouw lab (8+)
Durf je een nieuwe uitdaging aan te gaan? Kom bij ons meebouwen met alledaagse materiaal en daag mekaar uit voor de leukste uitvinding.

Thema’s: maken, techniek, design thinking, …

Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Author

Posted
Comments None

De coronamaatregelen laten in onze nascholingsagenda hun sporen na: tot eind januari kunnen er jammer genoeg geen opleidingen doorgaan in het Fyxxilab. Maar Fyxxi zou Fyxxi niet zijn, mochten we ons daardoor laten ontmoedigen! Daarom organiseren we op 20 januari een online nascholing rond Scratch 3.0.

Scratch is een gratis programmeeromgeving waar zowel beginnende als gevorderde programmeurs leuke spelletjes, filmpjes, … kunnen mee maken. Tijdens deze basisopleiding leer je hoe je je leerlingen de programmeertaal Scratch kunt laten ontdekken. Na een introductie in een aantal begrippen en concepten van programmeren en een kennismaking met de Scratch interface, ga je zelf aan de slag om je eigen spel te programmeren. Met de kennis en vaardigheden die je in deze opleiding opdoet, kan je vervolgens zelf aan de slag om Scratch in je eigen klas aan te brengen.

Tijdens deze basisopleiding leer je hoe je je leerlingen de programmeertaal Scratch kunt laten ontdekken. We overlopen eerst een aantal begrippen en concepten van programmeren, bekijken de interface en de programmeeromgeving en maken kennis met de programmeerblokken. Daarna ga je zelf aan de slag met oefenkaarten. Je onderzoekt ook enkele methodieken om de leerlingen verder uit te dagen om tot een concreet eindresultaat te komen en nuttige links voor leerkrachten.
Scratch biedt zeer veel mogelijkheden, en één workshop biedt dan ook onvoldoende tijd om van jou een Scratch-expert te maken. Je mag wel verwachten dat je de basis van Scratch onder de knie hebt, waarmee je voor leerlingen een workshop Scratch van ongeveer 2 à 3 sessies van elk 2u kunt geven, waarin volgende doelstellingen voorop staan:

 • Leerlingen begrijpen de basis van logisch denken (als… dan) en oefenen dit in.
 • Leerlingen zijn vertrouwd met de interface van Scratch.
 • Leerlingen kunnen eenvoudige stukjes code programmeren.
 • Leerlingen kunnen een stuk eenvoudige code lezen (in een groter geheel).
 • Leerlingen durven zelfstandig programma en mogelijkheden ontdekken.
 • Leerlingen weten waar ze meer informatie en voorbeelden kunnen vinden over Scratch

“Programmeren met Scratch 3.0” vindt plaats op 20 januari van 9u tot 12u, overal in Vlaanderen (en daarbuiten) waar een internetverbinding beschikbaar is, voor leerkrachten van het derde leerjaar tot en met het tweede middelbaar. Deze nascholing wordt niet opgenomen en kan je niet herbekijken.

Kostprijs: €40 voor leerkrachten, €50 voor niet-leerkrachten
Inschrijven: via dit formulier

Volg je liever een nascholing in het Fyxxilab over Scratch 3.0? Dat kan! De volgende staat gepland op 6 mei 2021. Inschrijven kan via Inschrijvingen via dit formulier .

TIP: Ben je nog op zoek naar een online alternatief voor je pedagogische studiedag, maar valt die net niet op 20 januari? Of ben je al Scratch-expert en gaat je interesse uit naar een andere tool? Fyxxi heeft een breed aanbod aan online workshops over onder meer micro:bit, Tinkercad, werken met tablets, … .

Contacteer ons via info@fyxxi.be, en we werken samen met jou een oplossing op maat uit voor je hele team!

Author

Posted
Comments None

Je leest het goed: deze kerstvakantie organiseert Fyxxi niet één, maar TWEE kerstkampen! Zowel in de eerste als de tweede week van de vakantie, telkens van maandag tot en met woensdag, kunnen kinderen van zeven tot en met elf jaar bij ons terecht voor twee spetterende STEAM-kampen.

Wat gaan we doen?

Tijdens het eerste robotkamp van 21 tot en met 23 december, duiken we onder in de wondere wereld van robots: we analyseren ze, programmeren ze, en natuurlijk maken we er ook één. (of twee. of drie. of misschien wel een heel leger?) De Ino-, LEGO-, en andere bots staan alvast te popelen!

De week nadien slaan we aan het gamen tijdens een onovertroffen gamekamp. Uiteraard gaan we niet zomaar drie dagen spelletjes spelen: we moeten ze eerst nog programmeren! Scratch, micro:bit, Arcade Coder, … Je maakt kennis met verschillende tools, en kiest er eentje uit om jouw ultieme spel te programmeren.

Praktisch

Beide kampen gaan door in het Fyxxilab van maandag tot en met woensdag. We starten om 9u00, je bent welkom vanaf 8u45. We bieden de deelnemers elke dag een drankje en een gezonde snack; lunch wordt door de deelnemers zelf voorzien. De activiteit eindigt telkens om 16u30. Opgelet! Er wordt nadien geen opvang meer voorzien.

Indien er onvoldoende inschrijvingen zijn om de workshop te laten doorgaan, brengen we je hiervan tijdig op de hoogte.

Overzicht

Robotkamp: 21 t.e.m. 23 december 2020, telkens van 9u00 tot 16u30
Gamekamp: 28 t.e.m. 30 december 2020, telkens van 9u00 tot 16u30
Waar? Fyxxilab, Krijgslaan 38, 9000 Gent
Voor wie? Grote en kleine enthousiastelingen van 7 tot en met 11 jaar
Kostprijs? €60 (Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: €12) (te betalen cash aan de ingang op de eerste dag)
Lunch? Lunch wordt door de deelnemers zelf voorzien.
Vieruurtje? We bieden de deelnemers elke dag een drankje en een gezonde snack.

Coronamaatregelen

In het kader van de corona-crisis, hanteren wij volgende regels:
 • Kinderen worden afgezet en opgehaald bij de ingang; ouders komen zelf niet binnen.
 • Voor de betaling wordt het inschrijvingsgeld op maandag in een envelop aan de workshopbegeleider afgegeven.
 • Na het binnenkomen gaan de kinderen onmiddellijk de handen wassen.

Meer info en inschrijven

Inschrijven is verplicht en doe je via dit formulier .

Heb je nog vragen? Aarzel niet en contacteer ons via info@fyxxi.be !

Author

Posted
Comments None

Themanamiddagen najaar 2020

Ook dit najaar openen we onze makerspace voor een hoop themanamiddagen op woensdag! Jij zorgt voor de inspiratie, wij voor het materiaal, en samen gaan we aan de slag om de meest fantastische maaksels te bouwen. Tot binnenkort?

OPGELET! In het kader van de corona-crisis, hanteren wij volgende regels:
 • Kinderen worden afgezet en opgehaald bij de ingang; ouders komen zelf niet binnen in het lab.
 • Voor de betaling wordt het inschrijvingsgeld in een envelop aan de workshopbegeleider afgegeven.
 • Na het binnenkomen gaan de kinderen onmiddellijk de handen wassen.
 • In lijn met de geldende richtlijnen hanteren wij, minstens voor de activiteiten tot 13 december, momenteel een maximumleeftijd van 11 jaar.

Data en thema’s

23 september: Robot lab
7 oktober: Microbit lab
21 oktober: Code lab
28 oktober: Lego lab
18 november: Bouw lab
2 december: Dino lab
16 december: Game lab

Praktisch

Uur: 14u00 – 16u30 (Welkom vanaf 13u45)
Locatie: Fyxxilab – Krijgslaan 38 – 9000 Gent
Kostprijs: € 15 euro cash aan de inkom
Inschrijven via dit formulier.


Onderwerpen

23 september: Robot lab (9+)
Niets is hipper dan robots! Tijdens deze workshop leer je er een aantal kennen. Denk aan LEGO Mindstorms, de mBot, de INO-bot, … Programmeer ze om op tijd door het doolhof te racen, laat ze sumoworstelen of zorg ervoor dat ze net niet bij elkaar komen. Kan jij alle challenges oplossen?

Thema’s: maken, programmeren, robotica, probleemoplossend denken, …
Voor kinderen vanaf 9 jaar


7 oktober: Microbit lab (10+)
Altijd al zin gehad om te leren programmeren? Wij nemen je mee doorheen supercoole apps en gratis software waarmee je thuis ook aan de slag kan. Maak je eigen stappenteller, een spel, … zoveel opties! Wedden dat je ook thuis verder wil doen?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, …
Voor kinderen vanaf 10 jaar


21 oktober: Code lab (9+)
Wat is een code? Samen gaan wij op zoek naar manieren om codes te maken met verschillende codeertalen zoals Blockly en Python. We gaan aan de slag met gratis software die je thuis ook kan gebruiken. Maak jouw eigen code en beheers jouw spel.

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, …
Voor kinderen vanaf 9 jaar


28 oktober: Lego lab (7+)
Iedereen kent LEGO, het zijn nu eenmaal ook de meest gebruikte bouwblokken ter wereld. Ontdek tijdens dit lab hoe je LEGO kan animeren, programmeren en laten bewegen. We zorgen voor bergen bouwblokken, jij kiest: programmeer je LEGO en laat hem bewegen (denk aan een krokodil, een auto, … die je programmeert) of animeer je blokken digitaal (maak een stripverhaal of een stop-motionfilmpje).

Thema’s: maken, programmeren, stop-motion, storytelling, …
Voor kinderen vanaf 7 jaar


18 november: Bouw lab (7+)
Durf je een nieuwe uitdaging aan te gaan? Kom bij ons meebouwen met alledaagse materiaal en daag mekaar uit voor de leukste uitvinding.

Thema’s: maken, techniek, design thinking, …
Voor kinderen vanaf 7 jaar


2 december: Dino lab (7+)
Wie houdt er nu niet van dinosaurussen? De grote wezens en vooral hun geheimen houden wetenschappers en mensen al jaren in de ban. Vandaag bedenken we zelf hoe onze droomdino eruit zou zien. En nadien? Bouwen natuurlijk!

Thema’s: maken, design thinking, techniek, …
Voor kinderen vanaf 7 jaar


16 december: Game lab (9+)
Altijd al zelf een spel willen maken? Ontwerp een virtuele wereld, animeer je karakters en maak alles zo makkelijk of moeilijk als je wil voor de vrienden die je spel straks gaan spelen. Wedden dat je ook thuis verder wil doen?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, gaming, …
Voor kinderen vanaf 9 jaar

Author

Posted
Comments None

Het Fyxxilab staat niet enkel open voor je leerlingen, ook leerkrachten zijn welkom! Je kan bij ons terecht voor tal van innoverende en inspirerende STEAM-nascholingen, gegeven door onze ervaren opleiders.

Denk aan opleidingen over LEGO Education, STEAM voor kleuters, Micro:Bit, … voor iedereen is er wel iets. Ontdek onze opleidingen voor:

Kleuteronderwijs
Basisonderwijs
Secundair onderwijs

Ken je collega’s met interesse voor één of meer van onze opleidingen?
Stuur ze dan zeker door.

Staat de opleiding die je zocht er niet tussen, of wil je leren werken met een specifieke tool, laat het ons dan zeker weten! Of het nu gaat om een nascholing binnen de scholengroep of een pedagogische studiedag voor je team: wij werken samen met jou een opleiding op maat uit. In het Fyxxilab, of op locatie.

Stuur ons een mailtje!
info@fyxxi.be

Author

Posted
Comments None

Heb je gemerkt dat een leerling het iets moeilijker had de voorbije maanden en wil hem op een leuke manier stimuleren? Goed nieuws, dat kan bij Fyxxi!

Tijdens Fyxxi’s zomerschool gaan we 10 dagen aan de slag rond STEAM, techniek en maakonderwijs. We werken rond sociale innovatie en bouwen prototypes met innovatieve tools, allemaal op maat van de leerling. Elke leerling krijgt de kans zijn vaardigheden en competenties verder te ontwikkelen.

Ons team van ervaren coaches zorgt voor de begeleiding.

Praktisch

Data: 17 t.e.m. 28 augustus, op weekdagen
Uur: 9u00 – 17u (Welkom vanaf 8u45)
Locatie: Fyxxilab, Krijgslaan 38 – 9000 Gent
Voor wie? Kinderen die de overstap maken naar het eerste secundair en eerste graad van het secundair onderwijs.
Kostprijs: Gratis
Inschrijven met motivatie per mail gericht aan info@fyxxi.be

Author

Posted
Comments None

#covid19 deed ons allemaal wat aan, maar wij grepen de kans en inspireren al 11 weken lang jong en oud met digitale maakactiviteiten!

Met de zomervakantie voor de deur, bundelen we graag alle make IT – missies ter inspiratie voor – hopelijk toch wat meer – regendagen.

Week 1: Superhelden

Missie 1: Maak je eigen superheld
Missie 2: Superhero sidekick
Missie 3: Breng je held in beweging
Missie 4: Het zit ‘m in de details
Missie 5: Er zit muziek in

Week 2: Maak je eigen bordspel

Week 3: Mystery bag

Week 4: Chemie

Week 5: Kettingreactie

Week 6: Ontsnap digitaal uit uw kot

Week 7: Illusies

Week 8: Koken

Week 9: Programmeren met Micro:Bit

Week 10: Programmeren met Scratch 3.0

Week 11: Maak je eigen pixelanimatieWat was het doel ook alweer van de missies?

- Maken, want maken maakt je hoofd leeg
- Uitdaging, want wat is een missie zonder…
- Creatief oplossingen bedenken
- Schermtijd beperken en toch bijleren

Maar vooral: DOEN, DOEN, DOEN!

Blijf je graag op de hoogte van komende missies?
Schrijf je dus razendsnel in op onze nieuwsbrief!

Als ouder kan je ze thuis aan je kinderen geven, of je doet gewoon mee want ze zijn geschikt voor alle leeftijden.
Als leerkracht kan je ze als tip meegeven aan je leerlingen voor buiten je lestijd, want hoe meer inspiratie hoe meer er te doen valt!

En zelfs dat is nog niet alles…

We bundelden we alvast de eindtermen die je zou bereiken met onze missies in een handig overzicht. Misschien passen de makeITmissies wel in je lessen?

Heb je nieuwe leerstof en kom je er zelf niet helemaal uit hoe je die wil of kan aanreiken? Roep onze hulp in!
Samen op missie gaan, dat doen we bij Fyxxi graag.

Veel maak- en ontdekplezier!

Author

Posted
Comments None

Eindelijk – eindelijk! – mogen bij Fyxxi de deuren weer letterlijk open!

Je kan deze zomer weer bij ons terecht voor een zomer lang leuke, coole, LEGO-, digitale-, maak-, bouw- en andere LABs én een mini zomerkamp!

Inschrijven verplicht! Het aantal plaatsen is beperkt.

Tot binnenkort?

Alle info:

Data en thema’s

6 juli: LEGO lab
8 juli: STEAMY robots
10 juli: CODE lab
13 juli: LEGO robots
15 juli: STEAMY robots
17 juli: VR lab
20 juli: FUTURE lab
22 juli t.e.m. 24 juli: Mini kamp – MAKE IT lab
27 juli: LEGO lab
31 juli: ILLUSIE lab

3 augustus: GAME lab
5 augustus: MAKER lab
7 augustus: CITY lab
10 augustus: GAME lab
12 augustus: YOUTH lab
14 augustus: SUPERHERO lab
17 augustus: STEAMY robots
19 augustus: LEGO lab
21 augustus: ESCAPE lab
24 augustus: MAKER lab
26 augustus: MINECRAFT lab
28 augustus: WATER lab

Praktisch

Uur: 9u00 – 16u30 (Welkom vanaf 08u45)
Locatie: Fyxxilab – Krijgslaan 38 – 9000 Gent
Voor wie? Kinderen van 7 jaar en ouder
Kostprijs: € 30-35 euro cash aan de inkom
Inschrijven via dit formulier.

Onderwerpen

LEGO lab

Iedereen kent LEGO, het zijn nu eenmaal de meest gebruikte bouwblokken ter wereld. Ontdek tijdens dit lab hoe je LEGO kan animeren, programmeren en laten bewegen. We zorgen voor bergen bouwblokken, jij kiest wat je ermee doet: je LEGO programmeren en laten bewegen (denk aan een krokodil, een auto, … die je programmeert) of je blokken digitaal animeren (maak een stripverhaal of een stop-motionfilmpje).

Thema’s: maken, programmeren, stop-motion, storytelling, …

Datum: 6 juli 2020
Voor kinderen vanaf 7 jaar
Kostprijs: 30€

STEAMY robots

Niets is hipper dan robots! Tijdens deze workshop leer je er een aantal kennen. Denk aan LEGO Mindstorms, de mBot, de INO-bot, … Programmeer ze om op tijd door het doolhof te racen, laat ze sumoworstelen of zorg ervoor dat ze net niet bij elkaar komen. Kan jij alle challenges oplossen?

Thema’s: maken, programmeren, robotica, probleemoplossend denken, …

Datum: 8 juli 2020.
Voor kinderen vanaf 11 jaar.
Kostprijs: 35€

CODE lab

Altijd al zin gehad om te leren programmeren? Wij nemen je mee doorheen supercoole apps en gratis software waarmee je thuis ook aan de slag kan. Maak je eigen stappenteller, een spel, … zoveel opties! Wedden dat je ook thuis verder wil doen?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, …

Datum: 10 juli 2020.
Voor kinderen vanaf 7 jaar.
Kostprijs: 30€

LEGO robots

Iedereen kent LEGO, het zijn nu eenmaal de meest gebruikte bouwblokken ter wereld. Ontdek tijdens dit lab hoe je LEGO kan animeren, programmeren en laten bewegen. We zorgen voor bergen bouwblokken, jij kiest wat je ermee doet: je LEGO programmeren en laten bewegen (denk aan een krokodil, een auto, … die je programmeert) of je blokken digitaal animeren (maak een stripverhaal of een stop-motionfilmpje).

Thema’s: maken, programmeren, stop-motion, storytelling, …

Datum: 13 juli 2020.
Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Kostprijs 30€

STEAMY robots

Ga aan de slag met vectoren, een moeilijk woord voor een tekening die je op de computer maakt. We helpen je kort op weg en nadien ga je zelf aan de slag. De tekenrobot zet zelfs je moeilijkste ontwerpen om tot een kunstwerk dat je thuis aan de muur kan hangen!

Thema’s: maken, ontwerpen, robotica, digitaal tekenen, …

Datum: 15 juli 2020.
Voor kinderen vanaf 7 jaar.
Kostprijs: 35€

VR lab

Zo’n bril op je hoofd met een gsm in, wat is dat nu juist voor een raar ding? Kom op ontdekkingstocht in een virtuele wereld en bouw nadien zelf je eigen AR/VR omgeving. Ontdek elkaars werelden met zo’n bril en stap binnen in de realiteit van je leeftijdsgenootjes. Wij zijn alvast razend nieuwsgierig naar jouw wereld!

Thema’s: maken, AR/VR, gaming, digitaal ontwerpen, …

Datum: 17 juli 2020.
Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Kostprijs: 35€

FUTURE lab

Jongeren zijn de toekomst. Hoog tijd dus om goed na te denken over de toekomst en hoe jouw droomwereld eruit zou moeten zien. Wat is onmisbaar in jouw toekomst? Word een uitvinder en ontwikkel jouw eigen machine.

Thema’s: maken, programmeren, design thinking, …

Datum: 20 juli 2020.
Voor kinderen vanaf 8 jaar.
Kostprijs: 30€

Mini kamp – MAKE IT lab

Drie dagen lang dompelen we jullie in allerlei STEAM-snufjes. Hoe kunnen we techniek, technologie en wetenschap combineren in ons hedendaagse maatschappij? Samen gaan we denken, maken en aanpassen van onze uitvinding. Kan je de uitdaging aan?

Thema’s: maken, ontwerpen, robotica, design thinking, …

Datum: 22 juli t.e.m. 24 juli 2020.
Voor kinderen tussen 10 en 14 jaar.
Kostprijs: 120€

LEGO lab

Iedereen kent LEGO, het zijn nu eenmaal de meest gebruikte bouwblokken ter wereld. Ontdek tijdens dit lab hoe je LEGO kan animeren, programmeren en laten bewegen. We zorgen voor bergen bouwblokken, jij kiest wat je ermee doet: je LEGO programmeren en laten bewegen (denk aan een krokodil, een auto, … die je programmeert) of je blokken digitaal animeren (maak een stripverhaal of een stop-motionfilmpje).

Thema’s: maken, programmeren, stop-motion, storytelling, …

Datum: 27 juli 2020.
Voor kinderen vanaf 7 jaar.
Kostprijs: 30€

ILLUSIE lab

Je zal je ogen niet geloven, want we stappen de wereld van illusies en gezichtsbedrog binnen! Wie al eens een illusionist aan het werk heeft gezien, weet dat niet alles is wat het lijkt, en dat zelfs wat je ziet, er soms helemaal niet is. En in tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het helemaal niet zo moeilijk om je hersenen te bedriegen…

Thema: fotografie, videografie, natuurwetenschappen

Datum: 31 juli 2020.
Voor kinderen vanaf 7 jaar.
Kostprijs: 30€

GAME lab

Altijd al zelf een computerspel willen maken? Ontwerp een virtuele wereld, animeer je karakters en maak alles zo makkelijk of moeilijk als je wil voor de vrienden die je spel straks gaan spelen. Wedden dat je ook thuis verder wil doen?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, gaming, …

Datum: 3 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 11 jaar.
Kostprijs: 30€

MAKER lab

Durf je een nieuwe uitdaging aan te gaan? Kom bij ons meebouwen met alledaagse materiaal en daag elkaar uit om de coolste uitvinding te maken.

Thema’s: maken, techniek, design thinking, …

Datum: 5 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 8 jaar.
Kostprijs: 35€

CITY lab

Gent is al een fantastische stad, maar tijdens dit lab laten we je nadenken over hoe Gent nog meer je favoriete stad kan worden. Bouw droomhuizen en breng een nieuwe stad tot leven. Maak jij van Gent een droomstad voor elke Gentenaar?

Thema’s: maken, programmeren, design thinking, …

Datum: 7 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Kostprijs: 30€

GAME lab

Altijd al zelf een computerspel willen maken? Ontwerp een virtuele wereld, animeer je karakters en maak alles zo makkelijk of moeilijk als je wil voor de vrienden die je spel straks gaan spelen. Wedden dat je ook thuis verder wil doen?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, gaming, …

Datum 10 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 7 jaar.
Kostprijs: 30€

YOUTH lab

Vandaag vieren we de Internationale Dag van de Jeugd. De toekomst ligt in de handen van de jeugd. We bouwen, maken en programmeren rondom jeugdige thema’s. Wat vindt de jeugd van vandaag belangrijk?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, apps, …

Datum: 12 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Kostprijs: 30€

SUPERHERO lab

Steek de handen uit de mouwen en bouw je superheld! Programmeer je superheld en laat hen reageren op de omgeving. Laat hen licht geven, happen of … Wat maakt jouw superheld uniek?

Thema’s: maken, programmeren, micro-controllers, design thinking, …

Datum: 14 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 8 jaar.
Kostprijs: 30€

STEAMY robots

Niets is hipper dan robots! Tijdens deze workshop leer je er een aantal kennen. Denk aan LEGO Mindstorms, de mBot, de INO-bot, … Programmeer ze om op tijd door het doolhof te racen, laat ze sumoworstelen of zorg ervoor dat ze net niet bij elkaar komen. Kan jij alle challenges oplossen?

Thema’s: maken, programmeren, robotica, probleemoplossend denken, …

Datum: 17 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 11 jaar.
Kostprijs: 35€

LEGO lab

Iedereen kent LEGO, het zijn nu eenmaal de meest gebruikte bouwblokken ter wereld. Ontdek tijdens dit lab hoe je LEGO kan animeren, programmeren en laten bewegen. We zorgen voor bergen bouwblokken, jij kiest wat je ermee doet: je LEGO programmeren en laten bewegen (denk aan een krokodil, een auto, … die je programmeert) of je blokken digitaal animeren (maak een stripverhaal of een stop-motionfilmpje).

Thema’s: maken, programmeren, stop-motion, storytelling, …

Datum: 19 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 7 jaar.
Kostprijs: 30€

ESCAPE lab

In een escaperoom moet je aan de hand van puzzels, raadsels, en aanwijzingen de weg naar buiten trachten te vinden. We geven je wat uitleg over hoe je een escape room kan maken. Daarna bedenk en ontwerp je je eigen escape game. Slaag jij erin om op tijd buiten te raken?

Thema’s: programmeren, design thinking, probleemoplossend denken, …

Datum: 21 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Kostprijs: 30€

MAKER lab

Durf je een nieuwe uitdaging aan te gaan? Kom bij ons meebouwen met alledaagse materiaal en daag elkaar uit om de coolste uitvinding te maken.

Thema’s: maken, techniek, design thinking, …

Datum: 24 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 8 jaar.
Kostprijs: 35€

MINECRAFT lab

Minecraft is een digitale blokkendoos waarmee je bijna alles kan bouwen. Maar wist je dat je in Minecraft ook kan programmeren? We leren je hoe je eigen Minecraft-robot kunt programmeren om voor jou te bouwen, graven, … Wat ga jij maken?

Thema’s: maken, programmeren, Minecraft, digitaal ontwerpen, …

Datum: 26 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Kostprijs: 30€

WATER lab

Zoek je afkoeling van de hitte? Steek jouw handen uit de mouwen en begin met bouwen. Vandaag gaan we waterraketten bouwen en laten schieten in de lucht.

Thema’s: maken, techniek, design thinking, …

Datum: 28 augustus 2020.
Voor kinderen vanaf 8 jaar.
Kostprijs: €35

Author